Saturday, April 9, 2011

Penyelidik USM Berjaya Bangunkan Bahan Asas Pembuatan LED

GEORGE TOWN: Kejayaan dua penyelidik universiti Sains Malaysia (USM)membangunkan 'Nitrida 3' bakal menjadikan Malaysia sebagai pengeluar utama bahan asas pembuatan diod pemancar cahaya (LED).
Dekan Pusat Pengajian Sains Fizik Profesor Zainuriah Hassan berkata penyelidikan bersama Profesor Haslan Abu Hassan sejak 2002 itu dijangka siap lima tahun lagi.
"Bahan asas itu (Nitrida 3) bukan sahaja tahan lasak berbanding bahan lain, malah menjimatkan serta jangka hayatnya adalah lebih panjang, iaitu selama 20 tahun berbanding lampu biasa," katanya pada sidang akhbar di sini Jumaat.
Beliau berkata pihaknya menggunakan silikon kerana ia lebih murah berbanding nilam, iaitu bahan asas yang biasa digunakan untuk membuat LED.
Zainuriah berkata rakyat Malaysia berpeluang memiliki peralatan elektronikberasaskan LED seperti televisyen, lampu dan cakera padat ‘blue ray’ pada harga40 peratus lebih murah jika Nitrida 3 dapat dihasilkan dan menjadi bahan asas pembuatan LED.
"Orang ramai juga dapat menonton filem kegemaran mereka dengan hanya menggunakan cakera padat sebesar wang 50 sen dengan teknologi cahaya ungu dan menjimatkan elektrik menerusi penggunaan lampu LED," katanya.
Sementara itu, Haslan berkata Nitrida 3 juga boleh digunakan secara komersial termasuk dalam bidang komunikasi bawah laut serta ketenteraan sebagai alat pengesan musuh.
"Bagi kegunaan sebagai alat pengesan cahaya dan alat penyerap gas berbahaya, ia sedang dalam proses pembungkusan, dan kajian ini memerlukan jangka masa panjang kerana kos untuk menjalankan penyelidikan ini agak tinggi," katanya.
Beliau berkata pihaknya menggunakan geran penyelidikan daripada kerajaan sebanyak RM22 juta bagi membangunkan makmal canggih, Nano-Optoelectronics Research and Technology Laboratory atau lebih dikenali sebagai NOR LAB. - BERNAMA

Sumber: MStar

No comments:

Post a Comment

Copy & Pastekan link ini sebagai tanda sokongan.

Photobucket

Kongsikan Link Anda di UMSBloggers

Kongsi Link di UMSBloggers

Nama *
Email *
Link Blog Anda *
Pendapat / Cadangan/Komen *
Image Verification
captcha
Please enter the text from the image:
[Refresh Image] [What's This?]
Powered byEMF Form Builder
Report Abuse

Universiti Malaysia Sabah's Fan Box

Real Time Analytics